Kamenný kostel Navštívení Panny Marie v Mnichově pochází z roku 1716. V letech 1875–1877 byl přestavěn pseudogoticky. Před vchodem do kostela stojí kříž z r. 1878. Nedaleko kostela stojí výklenková kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého.
Kostel Navštívení Panny Marie ve Vrbně pod Pradědem, Mnichově
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Mnichov, místní část města Vrbno pod Pradědem, leží severně od města, při silnici vedoucí z Vrbna pod Pradědem do Zlatých Hor. Kostel Navštívení Panny Marie najdeme v centru Mnichova, vpravo při cestě z Vrbna. Díky své poloze nad silnicí i své věži je nepřehlédnutelný.

popis

V Mnichově, jak se současná obec nazývá, stejně jako v celém poměrně rozsáhlém okolí žili občané převážně německé národnosti. Proto také obec se původně nazývala Einsiedel. V 16. století byla v obci vystavěna kaple. Ta však stála na jiném místě než stojí současný kostel. Obec zpočátku patřila k farnosti Heřmanovice. Roku 1716 byl postaven kamenný kostel Navštívení Panny Marie, a to již na současném místě. Roku 1762 byl postaven také byt pro

Bruntál  (BR)
    Mnichov