Socha sv. Anny zhotovená r. 1901 stojí na jižním okraji obce Olšany u Prostějova v místě zvaném ,,Za humny". Pískovcová socha byla v r. 2015 nově zrekonstruována.
© Luděk Vláčil 11/2015
Graficke pismenko Socha svaté Anny se nachází na jižním okraji obce Olšany u Prostějova u zemědělského družstva ( v místě zvaném ,,Za humny"). Obec leží v severní části okresu Prostějov v Olomouckém kraji. Donedávna kolem sochy vedla jen polní cesta, dnes zde vzniká nová ulice s obytnými domy. Nedaleko sochy se nalézá hasičské muzeum, na návsi stojí kostel s farou a množstvím kamenných křížů.

popis

Nově zrekonstruovaná pískovcová socha svaté Anny s Pannou Marií na čtyřbokém podstavci stojí pod plechovým obloukovým přístřeškem. Před sochou je kovové zábradlí, v němž bývala dříve branka. Zadní zeď přístřešku bývala vyzdobena lidovými vzory. Na čelní straně podstavce, na bílé mramorové desce je černozlatý nápis: Svatá ANNO oroduj za nás! Kéž by se to bohu líbylo a duším naším k spasení bylo. Ke cti a chvále Boží věnovala rodina DOSTALOVA

socha, monument
     Prostějov  (PT)