židovské oddělení Ústředního hřbitova
Současný židovský hřbitov v Olomouci byl založen r. 1900 jako oddělená část Ústředního hřbitova v městské části Neředín a nahradil starší hřbitov z r. 1867, který byl umístěn v dnešních Smetanových sadech. Je volně přístupný v době otevření Ústředního hřbitova.
Novorománská obřadní síň
Graficke pismenko Historické statutární město Olomouc bylo od 11. století přemyslovským sídlem s hradem na místě velkomoravského hradiště, do r. 1642 hlavní město Moravy, nyní krajské město Olomouckého kraje. Leží na páteřní železniční trati 270 z České Třebové do Bohumína a na rychlostní silnici R35, vedoucí od polské hranice u Hrádku nad Nisou přes Hradec Králové a Olomouc na slovenskou hranici u Bílé. Městská část Neředín s Ústředním hřbitovem a jeho židovským oddělením se nachází v západní části města.
1.11. 2015

historie

Původní židovský hřbitov v Olomouci byl umístěn v dnešních Smetanových sadech v roce 1867, pohřbívalo se zde ale jen do roku 1900. Nové pohřebiště bylo pak založeno jako součást Ústředního hřbitova v městské části Olomouc-Neředín, nejedná se o samostatný židovský hřbitov, ale spíše jen o součást městského hřbitova oddělenou zdí. Nynější židovský hřbitov v Olomouci zabírá východní část olomouckého Ústředního hřbitova a rozkládá se na ploše přes

Pavel Vlach (s použitím materiálů TIC Olomouc), 31.10. 2015