První zmínka o faře a kostele je z r. 1351. Kolem r. 1606 byl pozdně gotický kostel přestavěn a znovu r. 1784. V r. 1812 byly v kostele tři oltáře. Nejstarší částí kostela je jádro věže. Z původních zvonů kostela se žádný nedochoval. V letech 1999-2000 byl kostel zrekonstruován.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Kostel sv. Kunhuty je ojedinělou historickou památkou v obci Paseka. Nejstarší částí současného farního kostela je pozdně gotické jádro hranolové věže, na níž jsou erby pánů ze Sovince a rodu Kobylků a pod nimi je datace 1603. Před kostelem svaté Kunhuty stojí socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1735 a památník obětem světových válek. V údolí potůčku Teplička, při silnici od Paseky do Paseckého Žlebu, se nalézá Pasecký vodopád a 1 km za obcí směrem na Sovinec je od jara do podzimu otevřeno arboretum.

historie

Obec Paseka je prvně zmiňována roku 1317. První písemná zmínka o faře a kostele pochází z roku 1351, kdy byla začleněna do diecéze v Litomyšli. Kolem roku 1606 nechal, již značně sešlý pozdně gotický kostel, přestavět tehdejší majitel sovineckého panství Jan starší Kobylka z Kobylího. Ten si kostel sv. Kunhuty zvolil za rodové pohřebiště, v němž je pohřbena i jeho druhá manželka Anna Ederovna ze Štiavnice, která zemřela 18. 1. 1607. Při