Moje místa 0
Kostel vznikl snad ve 13. stol. V letech 1576 a 1616 je dřevěný kostel sv. Šimona a Judy uváděn jako farní. V r. 1672 byl původně dřevěný kostel zničen. Nový kamenný kostel byl postaven r. 1792 (podle jiného zdroje již r. 1692). Dnes je kostel opuštěný a chátrá.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Těchanov je malá vesnice ležící v okrese Bruntál a je částí obce Jiříkov, od níž se nachází asi 2 km na západ. V horní části Těchanova stojí opuštěný kamenný kostel sv. Šimona a Judy. U kostela stojí kamenný kříž z roku 1928 s bronzovým Ježíšem.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.turistika.cz , https://cs.wikipedia.org , http://www.svcrymarov.cz, 30.10. 2015

historie

V Těchanově, místní části Jiříkova, byl vybudován kostel snad již koncem 13. století. V letech 1576 a 1616 je dřevěný kostel sv. Šimona a Judy uváděn jako farní. Těchanovská fara náležela k úsovskému děkanátu. Během třicetileté války fara zanikla a již nebyla obnovena. Roku 1624 byl Těchanov přifařen k Jiříkovu. V roce 1672 byl původní dřevěný kostel zničen, zřejmě požárem. Nový kamenný kostel byl postaven teprve roku 1792 (podle Samka,

popis

Těchanovský kostel je jednolodní obdélníková stavba s odsazeným kněžištěm a přiléhající čtyřbokou sakristií z jižní strany. Na severní straně, v průčelí, stojí hranolovitá věž, dnes již bez zvonu s uťatými nárožími a bočními schodišti. Kostel je dlouhodobě neudržovaný, nevyužívaný a postupně chátrá, zejména kvůli vlhkosti. V současnosti již chybí velké množství původního vybavení, jako je například: křížová cesta, zvon nebo sochy. Dodnes v