Základní kámen prvního pravoslavného chrámu eparchie byl položen 3. července 1927. Stavbu projektoval architekt Kabát podle vzoru z Podkarpatské Rusi a vedl ji Alois Kryl. Dne 1. července 1928 Gorazd (II.) slavnostně vysvětil chrám za přítomnosti zástupce srbské pravoslavné církve.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Obec Štěpánov leží v okrese Olomouc přibližně 10 km severně od města Olomouce. Na rohu ulic Pravoslavná a Horní stojí chrám (správný český výraz pro kostel východní [tj. pravoslavné čili ortodoxní] církve) sv. Prokopa Sázavského. Na zdi chrámu je umístěna pamětní deska Marii Gruzinové umučené v r. 1942. V obci se kromě pravoslavného farního chrámu sv. Prokopa Sázavského nacházejí dva kostely, katolický farní kostel sv. Vavřince z roku 1787 a odsvěcený německý kostel sv. Barbory z roku 1875.

historie

Pravoslavný chrám sv. Prokopa ve Štěpánově u Olomouce byl prvním chrámem postaveným v eparchii české a moravskoslezské, jejímž biskupem byl Gorazd (označován II.), vlastním jménem Matěj Pavlík (v roce 1942 zavražděn nacisty za podíl na ukrývání parašutistů, kteří provedli atentát na R. Heydricha), který byl v roce 1986 prohlášen za svatého. Chrám vznikl díky nadšení věřících a jejich duchovního otce, pozdějšího protopresbytera Josefa Laixnera.

Luděk Vláčil- zdroj: https://cs.wikipedia.org , OLOMOUCKÝ OKRUŽNÍ PROTOPRESBYTERÁT Okružni protopresbyter: mitr. prot. Mgr. Ján Kačkoš, 11.11. 2015