Zámek ve Vrbně p. Prad. vybudován v 17. st. v barokním stylu. Na konci 18. st. přestavěn v empírovém slohu. V roce 1821 se majitelem stává továrník Johann Josef Grohmann a provedl na zámečku další úpravy. Po roce 1948 zámek chátral. Nyní zrekonstruován a slouží jako restaurace a penzion.
Zámek Grohmann ve Vrbně pod Pradědem
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Město Vrbno pod Pradědem se nachází 26 km jihovýchodně od Jeseníku a 20 km severně od okresního města Bruntál. Bývalý zámek Grohmann najdeme v jihovýchodní části města při Nádražní ulici, vedoucí do Karlovic.

historie

Zámek ve Vrbně pod Pradědem byl vybudován pravděpodobně v 17.století pány z Vrbna v barokním stylu. Ti měli hlavní sídlo v Bruntále. Nový majitel zámku, Ferdinand Rössler jej nechal na konci 18. století přestavět v empírovém slohu. V 18. a 19. století byl zámek rozšířen o další přístavby vytvářející zajímavý soubor barokních a empírových celků. V roce 1821 se majitelem stává významná osobnost města, továrník Johann Josef Grohmann. Ten provedl na

Bruntál  (BR)
    Vrbno pod Pradědem