Hrady.cz
Nový židovský hřbitov založen pravděpodobně na konci 18. století. Po 2. světové válce rozebrána jeho ohradní zeď a část novějších náhrobních kamenů odcizena. Nyní dochováno kolem 150 náhrobků pocházejících z doby od počátku 19. století do r. 1932.
židovský hřbitov v paprscích večerního slunce
Graficke pismenko Historie židovského osídlení ve Zbraslavicích se píše od poloviny 17. stol. Při obci nejprve vznikl první starý hřbitov, jenž však byl v 18. stol. zrušen a dobové výpovědi již počátkem 20. stol. uváděly, že po něm nezůstaly žádné stopy. Nový hřbitov, který se dochoval a který dnes můžeme navštívit, pochází z konce 18. stol. Najdeme jej 800 m severně od města v blízkosti cesty odbočující od silnice směrem na Kateřinky. Jako možný rok jeho založení se uvádí letopočet 1797. Hřbitov se zpočátku nacházel v soukromém vlastnictví (v r. 1838 je zapsán ve vlastnictví rytíře Jakoba Löwenthala) a v 50. letech 19. stol. přešel do správy židovské náboženské obce. ...
Stanislav Drda (zdroj: Rozkošná B., Jakubec P.: Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004; různé internetové zdroje), 21.10. 2015