Unikátní dřevěná stavba hudebního pavilonu postavena v letech 1836–1837. Budova sloužila od prvopočátku jako hudební a divadelní sál. Je dochována v téměř původním stavu. Vstupní zaoblená část je doplněna bílými toskánskými sloupy. Uvnitř se dochoval i jeden ze tří dřevěných lustrů.
© Luděk Vláčil 07/2018
Graficke pismenko Lázně Karlova Studánka leží v centru Hrubého Jeseníku pod nejvyšší horou Praděd. Nachází se na silnici spojující Jeseník s Rýmařovem a je zde odbočka do Vrbna pod Pradědem. Hudební pavilon najdeme po pravé straně na hlavní třídě, která vede kolem ředitelství lázní dolů k lázeňským domům a Letním lázním.

historie

Hudební pavilon je stejně jako celé lázně spjat s působením Řádu německých rytířů. Ti na začátku 19. století lázně založili za velmistra Maximiliána III Josefa d´Este. Unikátní dřevěná stavba hudebního pavilonu byla postavena dle projektu architekta Antonína Onderky v letech 1836 - 37 jako tzv. Lázeňský salón.

popis

Hudební pavilon najdeme téměř ve středu lázní Karlova Studánka. Jedná se o stavbu neobvyklého ztvárnění i půdorysu. Budova sloužila od prvopočátku jako hudební a divadelní sál. Vstupní zaoblená část je členěna bílými toskánskými sloupy a pilastry nesoucími římsové kladí pod nízkou sedlovou střechou kopírující půdorys. Na první pohled zaujme svým vzhledem. Unikátní celodřevěná stavba je postavena na kamenném základu a kamenné terase se zaobleným

Bruntál  (BR)
    Karlova Studánka