Kamenný smírčí kříž usazený ve stínu mohutného jasanu při křižovatce cest z Vysokého Mýta do Vraclavi a do Domoradic. Dle pověsti vystavěn na místě vraždy na konci 13. nebo počátkem 14. století. Na přední straně znázorněna vražedná zbraň.
smírčí kříž u Vysokého Mýta
© Jan P. Štěpánek 10/2015
Graficke pismenko Velmi dobře zachovalý smírčí kříž u silnice z Vysokého Mýta do Vraclavi se nachází nedaleko křižovatky se silnicí do Domoradic. Kamenný kříž je usazen do země nedaleko mohutného jasanu, v jehož stínu se ukrývá.
Rozměry kříže jsou udávány 112 x 87 x 35 cm. Podle staletí tradované pověsti v tomto místě na konci 13. nebo počátkem 14. století došlo k vraždě. Podle v té době platného magdeburského práva, se pozůstalí oběti mohli dohodnout na uzavření smíru, který pachatel následně zpečetil zřízením tzv. smírčího kříže na místě zločinu. Tak se tomu stalo i v tomto případě. Na přední straně kříže je vyrytý symbol, zpodobňující vražednou zbraň - patrně luk se šípem či kuš.