Prvně je farní kostel sv. Jiljí ve Studnici zmiňován r. 1342. Po třicetileté válce farnost zanikla a byla obnovena až roku 1731. V té době byl postaven také nový kostel sv. Jiljí, snad v místě původního kostela, z něhož může pocházet i zvon umíráček z r. 1552 umístěný ve věži současné stavby.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Obec Studnice se rozkládá v jihozápadní části Drahanské vrchoviny, severozápadním směrem od Vyškova a východním směrem od Blanska. Dominantou obce je římskokatolický farní kostel svatého Jiljí postavený na návsi roku 1731. V interiéru kostela se nachází oltářní obraz svatého Jiljí od Josefa Hellicha z Prahy zhotovený v roce 1854. Nejstarší součástí zdejšího kostela je zvon umíráček pocházející z roku 1552, zavěšený v kostelní věži. Další zajímavostí obce je socha svatého Jana Nepomuckého z roku 1831.

historie

První písemná zmínka o obci Studnice a kostele sv. Jiljí pochází z roku 1342, kdy byla ves v majetku panství patřící Kateřině, vdově po Hartlebovi z Boskovic. V listině se dále uvádí, že Kateřina se souhlasem svého syna Ješka z Boskovic po smrti svého muže darovala studnickému farnímu kostelu svatého Jiljí na záduší desátek ze studnického dvora a desátý díl z výnosu lesa u Studnic, dva úroční lány a jeden pustý půl lán ve vsi Měchnově

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.