První písemná zmínka o obci Doloplazy pochází z r. 1354. Na návsi před zámkem stojí kaple sv. Cyrila a Metoděje pocházející zřejmě ze 17.-18. stol., jež byla v r. 2004 nově opravena. Před ní stojí kříž a kamenná socha sv. Jana Nepomuckého.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Kaple zasvěcená moravským patronům sv. Cyrilovi a Metodějovi, stojící před zdejším zámečkem, má zatím nepotvrzené stáří. Podle názoru některých historiků zde stála nejméně v první pol. 18. století. Není však vyloučeno starší založení. Kaple má nad vchodem vybudovanou zvoničku, uvnitř je na vyvýšené podlaze menší oltář s křížem. Nad oltářem je obraz světců sv. Cyrila a Metoděje. Po stranách kaple jsou dvě sochy - sv. Panny Marie Lurdské a sv. Terezy. V roce 2005 byla kaple opravena. Před kaplí stojí kovový krucifix s pozlaceným Kristem na pískovcovém podstavci s motivem světice. Naproti pak stojí velmi cenná barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Socha ...
Ivo Rozehnal - Zdroj - Drobné sakrální stavby na Moravě - Prostějovsko / Outrata 2008 a Soupis nemovitých kult.památek okr. PV /2012, 12.10. 2015