Hrady.cz
První písemná zmínka o Střížově pochází z r. 1287. V nejstarší části vsi, snad na místě starší kaple, stojí udržovaná zděná barokní kaple Panny Marie z 2. čtvrtiny 19. století. Před ní je kamenný kříž z r. 1875.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Vesnice Střížov je částí obce Drahanovice v okrese Olomouc, ležící asi 1,5 km západně od Drahanovic. V centru vsi stojí udržovaná barokní kaple Panny Marie se zvoničkou. Před ní je kamenný kříž z roku 1875. Na protější straně silnice, na zahradě rodinného domku, je místní turisticky nejatraktivnější cíl, "zahradní železnice", kterou můžete navštívit v návštěvních hodinách či po předchozí domluvě s majitelem. Ve vsi se nachází také socha svatého Jana Nepomuckého z roku 1735 a Pieta z 30. let 18. století. Ve vedlejší vesnici Ludéřov je v budově starého hospodářského dvora (bývalé tvrze) otevřena expozice o místní historii a nedaleké keltské "svatyni".