Hrady.cz
První zmínka o obci Drahanovice pochází z přelomu 13.-14. stol. Českobratrský evangelický kostel byl postaven v r. 1933 nebo 1934 podle projektu architekta Macharáčka z Olomouce. Později využíván jako kulturní prostor. Od r. 2011 jej vlastní obec. Dnes slouží jako galerie.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Obec Drahanovice se nachází v Olomouckém kraji v okrese Olomouc na úpatí Drahanské vysočiny, z jižní strany pod lesy Velkého Kosíře. Středem vesnice protéká potok Zlatá stružka. Bývalý českobratrský evangelický kostel stojí v centru obce nedaleko tvrze Černá věž, která je nejstarší a nejnavštěvovanější zdejší památkou. Kostel je hezky opraven a slouží jako obecní galerie.

historie

První písemná zmínka o obci Drahanovice pochází z roku 1322. V roce 1933 (někdy se uvádí 1934) byl podle projektu architekta Macharáčka z Olomouce postaven v centru obce, nedaleko tvrze Černá věž, českobratrský evangelický kostel. Za minulého režimu kostel chátral. Později již nevyužívaný kostel začal sloužit jako kulturní prostor. V roce 2011 jej od evangelické církve i s přilehlým pozemkem koupila obec za 670 tisíc Kč a zřídila v něm výstavní

Luděk Vláčil - zdroj: http://olomoucky.denik.cz , http://www.cernavez.cz , http://www.obecdrahanovice.cz, 11.10. 2015