Moje místa 0
První písemná zmínka o vsi pochází z r. 1355. Kostel byl postaven v letech 1848-1849 arcivévodou Ferdinandem z Este na starším základu. V r. 1864 byla zřízena fara. Prvním chvalkovickým farářem se stal ivanovický kaplan P. Michal Okáč. Před kostelem stojí empírový kříž z r. 1856.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Chvalkovice na Hané leží v jihomoravském kraji v okrese Vyškov severovýchodně od města Vyškov. V roce 1980 byly Chvalkovice na Hané sloučeny s městem Ivanovice na Hané a staly se jeho místní částí. Kostel sv. Ferdinanda stojí v centru na návsi. Před ním stojí empírový kříž z roku 1856. Nedaleko kostela se nachází sousoší Jana Nepomuckého z roku 1749 a zámeček z roku 1887.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1355. V roce 1528 ji získali augustiniáni z kláštera ve Šternberku. Již v roce 1700 měla stát v centru Chvalkovic barokní kaple sv. Josefa, snad na starším základě. V roce 1848 byl na jejím místě postaven současný kostel, jehož základní kámen byl položen 17. května 1848 arcivévodou Ferdinandem z Este, majitelem ivanovického panství. Kostel byl dokončen 18. října 1849 a zasvěcen sv. Ferdinandovi. V roce