Husův sbor
Synagogu byla vybudována počátkem 19. stol v místě starší modlitebny (templu). Za II. světové války ji vydrancovali nacisté. Poté stavba sloužila jako sklad. Od r. 1952 ji vlastní Církev československá husitská. Od r. 2012 je objekt pronajímán Apoštolské církvi.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Bývalá synagoga stojí v centru města Ivanovice na Hané v okrese Vyškov v Jihomoravském kraji na říčce Hané nedaleko dálnice D1. V Ivanovicích je množství památek, například nepřístupný renesanční zámek z roku 1608, kostel svatého Ondřeje z 16. stol., na náměstí stojí velké sousoší sv. Floriána z roku 1721, na okraji města je i starý židovský hřbitov a v parku roste nejstarší akát na Moravě (340 let).

historie

Synagogu v Ivanovicích na Hané zbudovala zdejší židovská obec, která zde existovala někdy od 16. nebo 17. stol. První doklad o existenci budovy pochází z roku 1727, kdy je vyobrazena na plánku města. Původní modlitebnu (templ) zřejmě zničil požár. Někdy na počátku 19. stol. byla na jejím místě vystavěna současná synagoga v empírovém slohu. Za druhé světové války synagogu vydrancovali nacisté. V roce 1947 ji koupil pekař Alois Donnebaum a chtěl