Židovský hřbitov v Ivanovicích na Hané pochází z přelomu 16.-17.stol. Na hřbitově byl hrob předků olomouckého arcibiskupa Theodora Kohna. Hřbitov zanikl v r. 1940 stejně jako zdejší židovská obec. Dnes je ve špatném stavu.
© Luděk Vláčil 10/2015
Židovský hřbitov v Ivanovicích na Hané se nachází při silnici na Kroměříž ve východní části města. Jeho vznik se klade do přelomu 16.-17.století. Sloužil nejen zdejším židům, ale i dalším z okolních vesnic. Zanikl v roce 1940 a dnes je majetkem židovské obce v Brně. Rozloha hřbitova činí asi 3 850 m2. Samotný hřbitov však není v dobrém stavu. Mezi zajímavosti hřbitova patří například, že jsou zde pochováni i předci olomouckého arcibiskupa Theodora Kohna. Ten nikdy své předky nezapíral a osobně hřbitov také navštěvoval. Nejstarší dochovaný náhrobek se datuje do roku 1805. Židovská obec se v Ivanovicích na Hané objevuje již ve 14. století. Nikdy zde však nebyla v nějak masivním množství. Úpadek nastal jako jinde v 19. století, kdy ...
Ivo Rozehnal - zdroje: Wikipedia, Vyškovský deník - Muzeum mapuje dějiny Židů z Ivanovic 03/2009, 23.10. 2015