Kaple byla postavena v r. 1648 tehdejším starostou Dolní Vltavice v místech, kde se pochovávaly oběti morové nákazy. Původně dřevěná stavba byla v r. 1753 barokně přestavěna na náklady paní Teidingerové. V r. 2000 byla zrestaurována nástěnná malba.
Graficke pismenko Barokně přestavěná kaple se nachází přímo u silnice vedoucí do Dolní Vltavice, kde je možné se za pomoci přívozu přepravit na druhý břeh Lipna. O historii místa se můžete dočíst přímo na informační tabuli umístěné u kaple. Po obou stranách silnice je nádherná louka, provoz tu není téměř žádný. Můžete si sednout na lavičku pod dvěma nádhernými vzrostlými stromy a jen tak se chvíli rozhlížet. Vedle kaple jsou pozůstatky morového pohřebiště, ale spíše je tu po přečtení informací lze vytušit.
Kája a Petr Jirákovi, 6.10. 2015

historie

Již v roce 1355 stál v Dolní Vltavici kostel sv. Linharta. Ten byl však i s většinou domů v roce 1958 zatopen vodní nádrží Lipno. Byla zbořena i hřbitovní kaple sv. Kříže. Jedinou zdejší sakrální stavbou tak zůstala malá kaple poblíž obce. V místě, kde se pochovávaly oběti morové nákazy, ji nechal v roce 1648 postavit tehdejší starosta Dolní Vltavice pan Stini. Původně dřevěná stavba byla v roce 1753 barokně přestavěna na náklady paní