Socha sv. Prokopa u Dubé z r. 1761 je umístěna na místě rodinné tragédie, kde byl synem zavražděn radní města Antonín Schiffner, protože mu bránil ve sňatku. Vrah dopaden a popraven. Na podstavci sochy reliéfy sv. Václava, Vojtěcha a Jana Nepomuckého. U Dubé kopie sochy, originál stojí v Doksech.
Socha sv. Prokopa u Dubé
© Pavel Vítek 7/2015
Graficke pismenko Město Dubá se nachází 20 km jižně od České Lípy, 27 km severně od Mělníka a 10 km východně od Máchova jezera v Doksech. Městem prochází silnice č. I/9 vedoucí z Prahy, přes Mělník do České Lípy a Rumburka, i když v srpnu 2014 byla zahájena stavba obchvatu města. Železniční trať městem ani v okolí nevede. Sochu sv. Prokopa najdeme v polích jižně od města.

historie

Socha sv. Prokopa pochází z roku 1761. Stojí v polích 1 km jižně od polní cesty vedoucí okolo sušárny chmele. Podle legendy byla socha opata Sázavského kláštera postavena u ústí Sviňského dolu na místě rodinné tragédie. Na tomto místě byl zavražděn radní města Dubá Antonín Schiffner, který zde měl chmelnici. Syn Ignác Schiffner tu údajně zabil svého otce chmelovou tyčí, protože mu bránil ve sňatku s vyvolenou dcerou kováře. Vrah byl dopaden a

Pavel Vítek – zdroj: informační tabule umístěná nedaleko sochy, 4.10. 2015

popis

U Dubé, 1 km jižně, stojí kopie sochy sv. Prokopa. Tato kopie pochází z roku 1988, originál se nalézá před Památníkem K. H. Máchy v Doksech. Na podstavci sochy jsou reliéfy sv. Václava, sv. Vojtěcha a sv. Jana Nepomuckého. Na čelní straně je sv. Jan Nepomucký, vpravo sv. Václav a vlevo sv. Vojtěch. Zadní strana podstavce je holá.