Galerie šesti soch pod zámkem. Jsou to sochy sv. Josefa, sv. Jana Evangelisty, sv. Jana Nepomuckého, sv. Václava, Panny Marie Bolestné a Ježíše na kříži.
Socha Ježíše na kříži
© Pavel Vítek 7/2015
Graficke pismenko Město Libochovice leží 18 km severovýchodně od Loun a 15 km východně od Roudnice nad Labem. Šest soch světců na okraji zámeckého parku v Libochovicích je umístěno na břehu slepého ramene řeky Ohře.

historie

První ověřená zmínka o Libochovicích pochází z roku 1292. V letech 1715 až 1729 vznikla pod zámkem díky majitelům libochovického zámku a libochovickým duchovním galerie šesti soch. Uprostřed vévodilo sousoší Krista na kříži. Tehdy kolem soch vedla příjezdová cesta do města. Ve 20. století po regulaci řeky z řečiště zůstalo jen slepé rameno řeky a cesta vedoucí do města byla po stavbě nového mostu přeložena jinam. Sochy zůstaly na svých místech a

popis

Socha sv. Josefa s Ježíškem byla postavena roku 1724 zásluhou hejtmana Václava Josefa Tvrzníka. Restaurována byla koncem 20. stol. Autoři kamenné kopie, akad. sochař Jiří Novák a akad. sochařka Taťána Konstantinová museli při této reprodukční činnosti vzhledem k nedostatku hodnověrné historické dokumentace originálu vycházet pouze z fragmentární skulptury, která již dávno pozbyla autorskou modelaci i rukopis. Socha sv. Václava byla postavena