Farní barokní kostel sv. Jiří byl postaven r. 1735 zřejmě na místě staršího chrámu. V r. 1805 rozšířen a r. 1878 zvýšena věž, na kterou byly instalovány 4 zvony ulité r. 1894. Ves patřila k farnosti v Kokorech. R. 1765 zde byla zřízena lokálie, r. 1784 byla povýšena na kuracii a v r. 1860 na faru.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Obec Citov se nachází v Olomouckém kraji v rovinatém území úrodné Hané, asi 10 km západně od Přerova na levém břehu jednoho říčního ramene Moravy zvaného Morávka. Farní barokní kostel sv. Jiří se nachází v centru obce nedaleko empírového zámku z roku 1845. Kolem kostela je hřbitov a před ním stojí kamenný kříž. Na okraji obce je starý vodní mlýn z roku 1739, kolem kterého prochází zeleně značená turistická stezka.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1283 z listiny olomouckého biskupa Dětřicha, kde Milíč z Citova vystupuje jako svědek. Od roku 1290 náležela obec Citov klášteru dominikánek u svaté Kateřiny v Olomouci. Farní kostel svatého Jiří byl postaven roku 1735 zřejmě na místě staršího chrámu. V roce 1805 byl rozšířen přístavbou od kazatelny za oltář. Mlynář Matěj Melkus daroval peníze na zbudování oratoře a sakristie. Přispěl i na velký zvon

Přerov  (PR)
    Citov