První písemná zmínka o Věrovanech pochází z listiny olomouckého biskupa Zdíka z r. 1131. Barokní kaple sv. Františka Xaverského, vybudovaná zřejmě r. 1690 (někdy uváděn r. 1694) a stojící na místním hřbitově, je nejstarší stavbou v obci. Od r. 1964 je nemovitou kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Obec Věrovany se nachází jižním směrem od města Olomouc v Olomouckém kraji na pravém břehu řeky Moravy v jižní části zemědělské oblasti Hané. Kolem obce prochází silnice z Olomouce přes Tovačov do Kojetína. Součástí obce jsou bývalé samostatné osady Nenakonice a Rakodavy. Nejstarší stavba obce, barokní kaple sv. Františka Xaverského, stojí jihovýchodně od obce na místním hřbitově. Nedaleko kaple je kamenný kříž. Kaple je zdobena obrazy, které znázorňují křížovou cestu. Obec Věrovany je rodištěm spisovatele Otakara Bystřiny. V místní části Nenakonice stojí zámek pocházející z poloviny 18. století. Ve Věrovanech je výchozí bod zeleně značené turistické trasy a křižuje se zde místní cyklistická stezka se stezkou Moravskou.

historie

První písemná zmínka o vsi Věrovany pochází z listiny olomouckého biskupa Zdíka z roku 1131. Název Věrovany byl pravděpodobně odvozen od vodních vírů. Minerální prameny se zde skutečně hojně vyskytovaly, dokonce zde měly existovat i lázně zmiňované r. 1502. Dnešní obec se skládá ze tří místních částí: Věrovany, Rakodavy a Nenakonice, které byly v roce 1952 sloučeny. Nejstarší stavbou obce je barokní kaple sv. Františka Xaverského vybudovaná

Olomouc  (OL)
    Věrovany