Sloup Nejsvětější Trojice u zámku Nový Berštejn pochází asi z první pol. 18. stol. Nejvýše stojí Bůh Otec, v rukou drží kříž s Kristem a pod ním je holubice - Duch svatý. Sousoší umístěno na jehlanovitém obláčkovém sloupu, na němž je pár reliéfů andělíčků. Restaurován v 70. l. 20. stol. a r. 1995.
Sloup Nejsvětější Trojice u zdi zámku Nový Berštejn u Dubé
© Pavel Vítek 07/2015
Graficke pismenko Nový Berštejn je součástí města Dubá. Dubá se nachází 20 km jižně od České Lípy, 27 km severně od Mělníka a 10 km východně od Máchova jezera v Doksech. Městem prochází silnice č. I/9 vedoucí z Prahy, přes Mělník do České Lípy a Rumburka, i když v srpnu 2014 byla zahájena stavba obchvatu města. Železniční trať městem ani v okolí nevede. Sloup Nejsvětější Trojice najdeme v zatáčce nad Dubou u vozovky směr Česká Lípa v těsném sousedství zámecké zdi Nového Berštejna.

historie

Sloup Nejsvětější Trojice pochází asi z první poloviny 18. století. Jeho autorem by mohl sochař, který vytvořil morový sloup na náměstí v Dubé. Ten je datován r. 1724. Trojhranný sloup Nejsvětější Trojice stojící u zdi zámecké obory u zámku Nový Berštejn nechali tehdejší majitelé zámku Sweerts–Šporkové umístit u zdi svého zámku směrem k městu Dubá. Ale první písemná zmínka o sloupu pochází až z pozdější doby. V dubské farní knize je zapsáno, že

Pavel Vítek – zdroj: Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Libereckém kraji, Nakladatelství Jana, 2003, 25.9. 2015

popis

Pojetí Nejsvětější Trojice je poněkud zvláštní. Bůh Otec je nejvýše a v obou rukou drží kříž s Kristem. Stojí na zeměkouli a pod ním je letící holubice - Duch svatý. Celé sousoší je umístěno na jehlanovitém obláčkovém sloupu, na němž je jen pár reliéfů andělíčků. Na podstavci není žádný zřetelný nápis. K restauraci došlo až v 70. letech. Akademičtí sochaři Ladislav Šobr a Ladislav Pichl provedli tehdy opravu za účasti restaurátora Václava Luxe.