Budova současné radnice byla postavena v empírovém slohu r. 1851. Dříve sloužila jako sídlo okresního hejtmanství a okresního úřadu a v současnosti zde sídlí městský úřad. Budova je od r. 1958 památkově chráněna.
Radnice v Dubé
© Pavel Vítek 07/2015
Graficke pismenko Město Dubá se nachází 20 km jižně od České Lípy, 27 km severně od Mělníka a 10 km západně od Máchova jezera v Doksech. Městem prochází silnice č. I/9 vedoucí z Prahy, přes Mělník do České Lípy a Rumburka, i když v srpnu 2014 byla zahájena stavba obchvatu města. Železniční trať městem ani v okolí nevede. Nejbližší železniční trať vede přes Doksy, nádraží je 11 km daleko od Dubé. Budova radnice stojí v centru města na Masarykově náměstí.

popis

První písemná zmínka o Dubé pochází z roku 1253. Budova současné radnice byla postavena v empírovém slohu roku 1851. Jedná se o dvoupatrovou budovu se středovým rizalitem se štítem a pilastry. Jde o dominantní budovu na současném Masarykově náměstí. Když byla Dubá okresním městem, sloužila budova jako sídlo okresního hejtmanství a později okresního úřadu. Dnes zde sídlí městský úřad města Dubá. Budova je od r. 1958 památkově chráněna.