V jádře gotický kostel sv. Martina z konce 13. či počátku 14. stol. Nejstarší částí stavby je současný presbytář. Jednolodní kostel s mohutnou průčelní věží snad původně i pevnostního charakteru. Na přelomu 18. a 19. století upravován. Kolem kostela je starší hřbitov obehnaný kamennou zdí.
jižní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 03/2015
Graficke pismenko V jádře gotický farní kostel sv. Martina, pozdně barokně upravený, na severním okraji obce Šenov u Nového Jičína. Chrám je obklopen starší kamennou zdí, vymezující nepravidelně oválný areál původního hřbitova mezi silnicí z Nového Jičína do Kunína a říčkou Jičínkou.
Kostel vyniká mohutnou průčelní zdí, která snad v minulosti měla i pevnostní charakter.

Historie a popis kostela
    Počátky kostela spadají patrně do konce 13. či počátku 14. století, kdy zde byla zřízena nevelká gotická svatyně. Do této etapy výstavby patrně spadá rozsah současného pravoúhlého presbytáře, čemuž napovídají kamenné obvodové zdi a především náznak původního štítového průčelí, druhotně sesekaného v době pozdějších rozšíření kostela, na rozhraní presbyteria a lodi kostela, což lze dobře vidět v prostoru podkroví. Otázkou zůstává doba výstavby