Dobříšská socha sv. Jana Nepomuckého pochází z roku 1734. Stála původně u hradu Vargače a roku 1856 byla přenesena do parčíku před kostelem Nejsvětější Trojice a naproti vchodu do zámku. Od 3.5.1958 je zapsána do státního seznamu kulturních památek.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Dobříši
© Pavel Vítek 07/2015
Graficke pismenko Město Dobříš leží 48 km jižně od Prahy a 18 km severovýchodně od Příbrami. Starší ze dvou dobříšských soch sv. Jana Nepomuckého najdeme v parčíku před kostelem Nejsvětější Trojice a naproti vchodu do zámku.

historie

Socha sv. Jana Nepomuckého pochází z roku 1734. Původně stála u fary u hradu Vargače. Od roku 1856 stojí v parčíku před kostelem Nejsvětější Trojice a naproti vchodu do zámku. Náměstí Svobody, kde socha stojí, bylo původním centrem Dobříše. V té době ale na místě zámku stála ještě původní obytná tvrz. Socha světce na bohatě zdobeném podstavci stojí uprostřed malého trojúhelníkového parčíku. Dnes tudy vede Pražská ulice a náměstí je využíváno

Pavel Vítek – zdroj: Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech 1. - A/J (Praha 1977), 14.9. 2015

socha, monument