Židovský hřbitov založený r. 1642, později rozšířen. V období 2. světové války devastován, od r. 2002 postupně rekonstruován. Nyní obsahuje 162 náhrobků nebo jejich fragmentů, z nichž nejstarší čitelné pocházejí z poloviny 18. stol.
Graficke pismenko Starobylý mutěnínský židovský hřbitov najdeme asi 800 m jihovýchodně od obce na zapomenutém tichém místě, k němuž nevedou žádné značené turistické trasy. Jedinou přístupovou cestu k němu představuje odbočka při silnici mezi Mutěnínem a vlakovou zastávkou (zhruba 250 m od obce), kde na hřbitov upozorňuje malý dřevěný ukazatel. Vydáte-li se po této cestě, držte se na dalším rozcestí vpravo a nakonec přejděte po polní pěšině podél oplocené pastviny až do malého lesíka na návrší Ovčího kopce, kde se hřbitov ukrývá.
Stanislav Drda, 13.9. 2015

historie

Židovský hřbitov u Mutěnína byl založen již v r. 1642. Sloužil k pohřbívání zemřelých zejména z obcí Mutěnín, Ostrov (ves 2 km západně od Mutěnína) a Mostek (zaniklá ves ležící tehdy 5 km západně od Mutěnína). Od r. 1853 hřbitov patřil Mutěnínu, kde židovské obyvatelstvo působilo již od počátku 17. stol. Židovské osídlení zde zaniklo v r. 1938, kdy došlo k obsazení Sudet německou armádou. V průběhu druhé světové války byl hřbitov devastován

Stanislav Drda (zdroj: B. Rozkošná, P. Jakubec: Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004, www.mutenin.cz a jiné internetové zdroje), 16.9. 2015