Moje místa 0
Osamocený gotický hřbitovní kostelík sv. Bartoloměje vznikl někdy na přelomu 13. a 14. stol. Později na střeše vybudována věžička. Kolem r. 1670 umístěn raně barokní oltář s obrazem Umučení sv. Bartoloměje. V r. 1936 byl po požáru opraven a přestavěn.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Malebný kostelík s malým hřbitovem stojí osamocený na mírném svahu pod lesem asi 1 km severozápadně od města Jevíčka. Dostanete se k němu po silnici z Jevíčka směrem na Svitavy. Projedete pod mostem nedokončené Hitlerovy dálnice a asi po 300 metrech odbočíte vpravo. Autem se dá dojet až přímo ke kostelíku, u něhož je i malý rybník.

historie

Malý gotický hřbitovní kostel sv. Bartoloměje byl založen někdy na přelomu 13. a 14. století. Na hřbitově u kostelíka pochovávají nedaleké obce Bělá, Zadní Arnoštov a Víska. Zřejmě někdy po roce 1600 byla na kostele vybudována malá věžička. Někdy kolem roku 1670 byl zhotoven a umístěn do kostelíka raně barokní sloupový portálový oltář s obrazem Umučení sv. Bartoloměje. Z roku 1763 má pocházet zpráva, že poblíž žili poustevníci. Poslední z nich