Původně zřejmě gotický kostel pocházející asi ze 13. stol. Uvnitř je náhrobek rytíře Jana z Linhartic z r. 1562. Později barokně přestavěn. V r. 1893 vyhořel po zásahu bleskem. V období světových válek byly roztaveny kostelní zvony pro válečné účely. K poslední opravě kostela došlo roku 1999.
© Luděk Vláčil 09/2018
Graficke pismenko Kostel Všech svatých se nachází v centru obce Jaroměřice u Jevíčka, která leží na středním toku říčky Úsobrnky v severní části Boskovické brázdy v oblasti, která je nazývána Malá Haná. V Jaroměřicích se nachází ještě další zajímavé stavby: poutní kostel Povýšení svatého Kříže na Kalvárii, fara s Loretou na Kalvárii a jaroměřický zámek.

historie

Kostel Všech svatých je nejstarší památkou v obci Jaroměřice, kterou založil bratr českého krále Vratislava, pražský a olomoucký biskup Jaromír mezi roky 1080–1090. Kostel byl vybudován ve 13. století původně jako zřejmě gotická jednolodní stavba s věží. Některé prameny uvádějí vznik kostela dokonce ještě o století dříve. Zpočátku byl kostel přifařen k Biskupicím, ale později byl již farní. Po husitských válkách duchovní správa v Jaroměřicích

popis

Barokní filiální kostel Všech svatých bývá někdy nesprávně nazýván kostel sv. Ducha. U kostela se původně rozkládal hřbitov. Dnes v jeho místě stojí, v rozích trojúhelníkového travnatého prostranství, socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1882, socha sv. Floriána a kříž z roku 1819. Od 18. století stojí u kostela malá kaple, u níž začíná křížová cesta na Kalvárii.

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)