obecní kříž

Svatý kříž na Skalce
Obecní kříž byl vybudován na křižovatce historických cest. Původní dřevěný kříž z roku 1840 nahradil roku 1870 kříž kamenný. Vysoký, štíhlý, pískovcový dřík na stupňovitém soklu je zakončen jehlancovou hlavicí završenou křížkem s litinovou soškou ukřižovaného Ježíše Krista.
Obecní kříž v Dolních Měcholupech
© Jiří Špaček, 09/2015
Graficke pismenko Ves Měcholupy je prvně doložena r. 1293 v přídomku vladyky Alberta z Měcholup, teprve později byly rozlišovány Velké (Dolní) a Malé (Horní) Měcholupy. V r. 1867 pův. Měcholupy byly rozděleny na tři samostatné obce: Dolní Měcholupy, Horní Měcholupy a Petrovice. V r. 1968 byly všechny připojeny k Praze jako součást obvodu Praha 10. Nyní jsou Dolní Měcholupy samostatnou městskou částí, vyšší správní působnost pro ně vykonává městská část Praha 15. Popisovaný obecní kříž se nachází v Kutnohorské ulici, která je hlavní tepnou oblasti. Vede východním směrem do Uhříněvsi a za hranicí hl. m. Prahy se stává silnicí I/2, pokračující do Kutné Hory ...
21.9. 2015

historie

Obecní kříž byl vybudován na křižovatce historických cest. Byl postaven nákladem občanů Dolních Měcholup v roce 1840 původně jako dřevěný a roku 1870 obnoven jako kamenný. V témže roce byla na nedaleké návsi vybudována kaple se zvoničkou. Obecní kříž tvoří vysoký, štíhlý pískovcový dřík na stupňovitém soklu, který je zakončen jehlancovou hlavicí završenou drobným křížem s litinovou soškou Ježíše Krista. Pod hlavicí se nachází mělká obdélná

Jiří Jindřich (podle autorského textu vkladatele o historii obce na www.dolnímecholupy.cz upravil Jiří Špaček), 11.9. 2015