Terešovský židovský hřbitov byl založen u potoka asi 0,5 km východně od osady Bílá Skála, dnes části Terešova, nejspíše r. 1623. V r. 1768 byl rozšířen a ohrazen. Dnes se na opuštěném a zdevastovaném hřbitově nachází asi 300 náhrobků, vesměs povalených a zarostlých vegetací.
Terešovský židovský hřbitov
© Jiří Špaček, 08/2015
Židovský hřbitov je situován asi 2 km jihozápadně při úzké asfaltové silničce odbočující bez označení jižně od Terešova k osadě Bílá Skála, a to jižně po přejezdu Terešovského potoka. Bílá Skála je dnes místní částí Terešova s necelou dvacítkou obyvatel a leží na jeho katastru. Ze svažité návsi vycházejí třemi směry úzké silničky, avšak nenajdete tu žádné ukazatele směru. Židovský hřbitov byl údajně založen na přelomu 17. a 18. století, nicméně některé věrohodné prameny uvádějí již rok 1623. Z toho roku totiž pocházejí tzv. Knihy Haskary, které byly knihami židovského dobročinného spolku Pohřební bratrstvo v Terešově, dnes uložené v Židovském muzeu v Praze. Hřbitov údajně vznikl v místech, kde byli za vlády Jagellonců kolem roku 1520 ...
Jiří Špaček (s využitím různých internetových pramenů), 7.9. 2015

židovské památky