Kostel sv. Martina gotického původu z r. 1359 stojí na funkčním hřbitově. Do současné barokní podoby byl přestavěn v polovině 18. stol. Od r. 2005 je chátrající stavba v majetku obce a opravována, interiér převážně vyklizen. K církevním obřadům kostel není využíván.
Kostel Přívětice
© Jiří Špaček, 08/2015
Graficke pismenko Nevelká obec Přívětice, prvně doložená r. 1352, bývala původně vladyckým majetkem a její majitelé sídlili na tvrzi, která stávala v místech dnešního statku. V r. 1567 ji získal významný rod Černínů z Chudenic, který údajně změnil místní tvrz na panský zámeček, ale o zdejší majetek v pobělohorské době přišel. Střídali se tu opět drobní šlechtici, v r. 1661 je již tvrz doložena jako zcela pustá a brzy zanikla. V r. 1758 koupil panství hrabě Jan ze Šternberka, jehož rod tu s přestávkou vlastní majetky dodnes. K obci Přívětice patří jako místní část osada Sklená Huť na okraji lesního komplexu Přírodního parku Radeč a žijí tu celkem ...
10.9. 2015

historie

První písemná zmínka o Přívěticích pochází z r. 1352. Krátce na to, již v letech 1358-1359, byl vystavěn farní kostel sv. Martina a ještě v témže roce obsazen farářem. Tato skutečnost svědčí o tom, že obec může být mnohem starší. Kostel sv. Martina gotického původu stojí v dominantní malebné poloze na návrší nad potokem a je dobře viditelný při vjezdu do obce od západu. Nachází se na funkčním hřbitově téměř o samotě na úplném západním okraji

Jiří Špaček (s využitím informací obce Přívětice), 10.9. 2015