Kostel sv. Jana Křtitele je gotického původu ze 14. stol. Byl barokně obnoven r. 1769 a pak novobarokně přestavěn po požáru v letech 1890-1896. Dlouhodobě neudržovaná a církví nevyužívaná stavba v malé osadě je v havarijním stavu a trvale uzavřena. Interiér je poloprázdný.
Kostel Vojenice
© Jiří Špaček, 08/2015
Graficke pismenko Vojenice, historicky doložené již r. 1352, jsou dnes jen malou, zapomenutou osadou o 7 domcích a s hospodářským dvorem, který je zmodernizován a užíván zemědělskou společností. Žije tu jen několik obyvatel. Vojenice jsou částí obce Kladruby, která leží asi 1 km severně. Nacházejí se u silnice III. třídy západně od silnice II/233 mezi Hlohovicemi a Prašným Újezdem. Upozorňuje na ně jen věž kostela, vyčnívající z hustého stromoví.
6.9. 2015

historie

Ves Vojenice je prvně písemně doložena k roku 1352 a gotický kostel sv. Jana Křtitele tu stál jistě již v roce 1358. Za husitských válek byl zničen a místní fara zanikla. Později byl zřejmě opraven, ale v roce 1769 již byl tak sešlý, že musel být stržen a v barokním slohu vybudován v podstatě do dnešní velikosti. Pohroma ale přišla ještě jednou. Kostel roku 1885 vyhořel od blesku a škoda byla tak rozsáhlá, že byl znovu zprovozněn až v roce 1897.

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4 T-Ž, Academia 1982), 6.9. 2015