Francouzský kříž

Zderaz, Dereisen
Francouzský kříž byl postaven manželi Ratzkovými roku 1843. Lidová tradice jej takto pojmenovala, protože zde prý byli zabiti francouzští vojáci ze sboru generála Vandamma, poraženého roku 1813 u Chlumce.
© Prudký Martin, 08/2015
Graficke pismenko Kříž je přístupný po polní cestě vedoucí ze vsi Zderaz, nyní části obce Kolešovice, od nově opravené kaple směrem ke Švihovu. Je pod třemi lípami. Tři dřevěné kříže stojí na poli jižně.
Prudký Martin, 5.9. 2015

historie

Francouzský kříž nechal postavit zderazský starosta Johann Ratzka (24.12. 1814-4.6.1887). Tento muž, nositel císařského Záslužného kříže s korunou, vedl Zderaz dlouhých 41 let, nejprve jako rychtář a od roku 1848 až do smrti jako starosta. Železný kříž je zabudován do kamenného soklu s vytesaným nápisem "Errichted von J. u. A. Ratzka 1843". Lidový název ovšem váženého pana starostu nepřipomíná, ale týká se nedoložené události, pobití obklíčených