Nevelký židovský hřbitov v polích jižně od vsi Rousínov byl založen patrně r. 1858, možná o čtvrt století dříve. Nejmladší čitelný náhrobek z 48 dochovaných pochází z r. 1928, plocha hřbitova byla zaplněna jen z jedné třetiny. Krov vstupní márnice se zřítil v polovině 90. let 20. stol.
Židovský hřbitov Rousínov
© Jiří Špaček, 09/2015
Graficke pismenko Ves Rousínov je prvně zmiňována již r. 1335 jako součást krakovského panství a v současnosti je stejně jako sousední Svinařov částí městyse Slabce. Dnes je to malá ves s necelou stovkou obyvatel. Její dominantou je barokní kostel Narození Panny Marie (viz samostatné heslo). Procházejí jí silnice III. třídy, které odbočují k západu ze silnice II/233 v Panoším Újezdu nebo Slabcích. Železnice je odtud značně vzdálena. Vsí prochází značená cyklotrasa ze Slabců ke zřícenině hradu Krakovec. Jižně od okraje vsi leží v polích pod zalesněným návrším opuštěný židovský hřbitov.
3.9. 2015

historie

Nevelký židovský hřbitov se nachází v polích asi 1 km severozápadně od Svinařova, 1 km jižně od Rousínova, na jehož katastru leží, a asi 400 metrů jihozápadně od silnice, která obě vsi spojuje. Od této silnice k němu vede značně zarostlá polní cesta. Hřbitov se sice nachází na rousínovském katastru, ale sídlem židovské komunity byl především sousední Svinařov a od 2. poloviny 19. století pak Slabce. Hřbitov byl založen roku 1858 (podle jiných

Jiří Špaček (s využitím informací městyse Slabce), 3.9. 2015

židovské památky