Tvrz připomínaná poprvé roku 1411 prošla v 16. století důkladnou renesanční přestavbou. Od roku 1633 sloužila hospodářským účelům, po II. světové válce zchátrala až ke zřícení severního křídla a současné devastaci ostatních částí objektu.
Tvrz ve Svébozích
Graficke pismenko Tvrz stojí u silnice při východním okraji obce Svébohy 2 kilometry severně od Horní Stropnice v Novohradských horách.
Jednopatrová budova bývalé tvrze s dvěma bočními přístavkami ( severní zbořený ) je v současnosti v dezolátním stavu ( do první světové války zde fungoval hostinec ). Podle aktuálních zpráv z médií (prosinec 2014) je objekt v havarijním stavu a hrozí jeho zřícení.
30.8. 2002

historie

Tvrz vznikla počátkem 15. století a poprvé se připomíná v roce 1411 jako majetek Petra ze Svojbohovic. Později, neznámo kdy, přešla na Pouzary z Michnic. Oldřich Pouzar si v roce 1541 nechal do zemských desek zapsat „tvrz Svébohy s dvorem poplužním a vsí celou a několik vesnic okolních.“ Toto je první písemný doklad o existenci tvrze. Po Častolarech z Dlouhé Vsi ji získal Petr Kořenský z Terešova. Ten se do její historie zapsal níže popsanou

Jiří Cukr, 30.8. 2002
    Nynější majitel tvrze pan Jaroslav Břicháček ji koupil v r. 1997. Podle stropnické radnice většinu získal od Víta Tučného, bratra slavného Michala, zbytek později od obce. Měl v plánu vybudovat zde rodinné sídlo, ale to se mu z nedostatku finančních prostředků dodnes nepovedlo. Proto je tvrz v dnešní době v opravdu špatném stavu a je nabízena k prodeji.
    Chátrající rezidence,seriál MF DNES,9.díl,J.Štifter, www.sreality.cz, Jaroslav Špiroch, 26.7. 2009
    Medvěd jako dárek
    Tvrz Svébohy, jak je psáno výše, je svázána se starým rytířským rodem Častolarů z Dlouhé Vsi. Přibík z Dlouhé Vsi zasedal v l. 1608-10 k vánočním hostinám na rožmberském dvoře a kronika zaznamenala i dar. Petr Vok z Rožmberka od něho "k Ježíšku" 1608 dostal: medvěda.
    Životopisy posledních Rožmberků,Václav Březan, II.díl, nakl.Svoboda, Jaroslav Špiroch , 26.7. 2009

O zazděné manželce
    Dne 26. května roku 1577 došla Petrovi Kořenskému z Terešova trpělivost a na radu své příbuzné rozkázal za údajné cizoložství s rožmberským regentem Jakubem Krčínem z Jelčan zazdít svou manželku do zdí tvrze Svébohy. Protože ovšem žena byla mezi lidem velice oblíbenou, ještě týž den se u tvrze shromáždilo na dvě stovky lidí, kteří se v podvečer pokusili zazděnou paní vysvobodit. V tom jim však zabránila vojenská posádka povolaná z Nových Hradů.

Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 165 tvrz
    Array