Sousoší Nejsvětější Trojice postaveno r. 1726. Mnohokrát opravováno. Na sloupu umístěni sv. Jan Nepomucký, Antonín Paduánský, Ivan, Josef, archanděl Rafael a Juda Tadeáš. Pod vrcholem Panna Marie Nanebevzatá, na vrcholu Božská Trojice.
Sousoší Nejsvětější Trojice v Dubé
© Pavel Vítek 07/2015
Graficke pismenko Město Dubá se nachází 20 km jižně od České Lípy, 27 km severně od Mělníka a 10 km východně od Máchova jezera v Doksech. Městem prochází silnice č. I/9 vedoucí z Prahy přes Mělník do České Lípy a Rumburka, i když v srpnu 2014 byla zahájena stavba obchvatu města. Železniční trať městem ani v okolí nevede. Nejbližší železniční trať vede přes Doksy, nádraží je 11 km daleko od Dubé. Sousoší Nejsvětější Trojice stojí v centru města na Masarykově náměstí.

historie

Sousoší Nejsvětější Trojice v Dubé bylo postaveno roku 1726. Patronkou a investorkou sousoší byla Anna Kateřina hraběnka Sweerts-Sporková. Celé sousoší je provedeno z pískovce. Vzhledem k materiálu, který značně podléhá zkáze, bylo sousoší opravováno v letech 1835, 1882 a 1909. Další oprava pak byla provedena Ladislavem Šobrem, Ladislavem Pichlem a Václavem Luxem roku 1976. Poslední opravu v roce 1994 provedli Pavel Míka a Radomil Šolc.
    Pavel Vítek – zdroj: PETŘÍKOVÁ, Hana. Oblačné sloupy v českých zemích. Olomouc, 2011. diplomová práce (Mgr.). UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Filozofická fakulta, 29.8. 2015

popis

Památka se skládá z vyvýšených stanovišť o čtyřech stupních na půdorysu trojúhelníka s prohnutými stranami a okosenými vrcholy. Sousoší vyrůstá z podezdívky na půdorysu rovnostranného trojúhelníka. K jeho vrcholům jsou přidruženy hranolové sokly nesoucí sochy světců. V první etáži se nachází sv. Jan Nepomucký, sv. Antonín Paduánský a sv. Ivan. Ve druhé střední etáži stojí na oblačných konzolách sv. Josef, sv. archanděl Rafael a sv. Juda Tadeáš.