Kostel v Chomli je doložen již v polovině 14. stol., stavba současného kostela sv. Markéty vznikla ve 2. pol. 15. stol. Dnešní vzhled získal počátkem 20. stol., kdy bylo křemencové a buližníkové zdivo ponecháno bez omítky. Chátrající kostel na funkčním hřbitově je vyklizen a není církví používán.
Kostel Chomle
© Jiří Špaček, 08/2015
Graficke pismenko Ves Chomle je prvně zmiňována r. 1352, od 16. století prosperovala díky těžbě černého uhlí, a to povrchové i hlubinné. Od definitivního ukončení těžby r. 1983 počet obyvatel stále klesá, nyní jich v malé obci žije trvale asi jen 60.
Obec Chomle leží asi 2,5 km východně od města Radnice a prochází jí silnice II/233 z Plzně do Rakovníka. Železnice je dostupná v Radnicích, kde na 4 km vzdáleném nádraží končí lokální trať 176 z Chrástu u Plzně. Obcí neprocházejí turisticky značené cesty kromě naučné stezky Za přírodou a historií Radnicka.
1.9. 2015

historie

Kostel stojící na vyvýšenině v západní části obce Chomle byl prvně písemně připomínán roku 1363. Dnešní kostel sv. Markéty však pochází až z 2. poloviny 15. století, kdy byl postaven jako nízká jednolodní stavba s polygonálně uzavřeným presbytářem orientovaným k severovýchodu a se sanktusovou věžičkou na střeše. O něco později byla přistavěna sakristie. Z této etapy je v presbytáři pozoruhodné drobné sanktuárium, které má podobu malé kaple s

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1 A-J, Academia 1977, a informace obce Chomle), 1.9. 2015