Poměrně neznámý alkalicko-sirnatý minerální pramen v obci Vřesovice. Objeven v r. 1925 při hledání ropy asi 100 m po proudu potoka od dnešního místa. Dnešní pramen pochází z vrtu hloubení studny v r. 2004 na soukromém pozemku. Majitel následně zřídil pro veřejnost odběrné místo.
Vřesovice - Smradlavka
Graficke pismenko V obci Vřesovice je poměrně neznámý alkalicko-sirnatý minerální pramen, lidově zvaný Smradlavka. Vznikl hloubkovým vrtem v roce 1925, když jistý p.Vaněk uskutečnil vrt na poli p.Hrdličky. Cílem vrtu však bylo naleznout ložisko ropy. Motivem totiž byly mastné skvrny v menší bažině u potoka za vesnicí. Tento zdroj se však nachází asi 100 m po proudu potoka a je do něj vyveden drenáží. Dnešní nový zdroj Smradlavky vznikl v roce 2004 při vrtání 20 m hluboké studny na soukromé zahradě. Při navrtání vyvěral pramen až do výšky 6 m. Majitel pozemku vybudoval jímací jimku pro veřejnost s odtokem po potoka Vřesůvky. Voda má podobné složení minerálů jako nedaleké ...
Ivo Rozehnal - zdroj v místě a kniha Minerální prameny v ČR / M.Lenoška 2011, 26.8. 2015