Trpasličí díra

Zwergeloch, Klečetné, Kletschetin, Kletscheding
Trpasličí díra je odvodňovací štola vytesaná ve skále nad vsí Klečetné, nyní částí obce Oráčov. Je pozůstatkem starého důlního díla vybudovaného snad v 16. století.
© Prudký Martin, 08/2015
Graficke pismenko K bývalé odvodňovací štole vede lesní cesta od sochy P. Marie na návsi v Klečetném do kopce. Kousek nad vsí se cesta rozdvojuje a ke štole vede ta vlevo, kolem rybníčku a podél potoka. Trpasličí díra je vytesána do svahu vlevo od cesty těsně před místem, kde přes ní přechází potok.
Prudký Martin, 23.8. 2015

historie

Trpasličí díra je pohádkový název pro zbytek odvodňovací štoly středověkého dolu. Zlato a stříbro těžili staří horníci v okolí pravděpodobně již v předhusitské době, ale první zmínka pochází až z roku 1544, kdy císař Ferdinand I. udělil Buriánovi z Gutštejna právo těžit zlato a stříbro v okolí Jesenice. Vytěžená surovina byla zpracována v tzv. stoupě, což bylo jednoduché zařízení na rozdrcení a rozmělnění rudy. Jednalo se o zařízení poháněné

Prudký Martin podle oracov.cz a Rakovnické Sudety, 23.8. 2015