Románský kostelík z 12. stol. v dnes již zaniklé osadě Pominovec, postaven zřejmě na starším základě. V 18. stol. byla kapacita kostelíka rozšířena dřevěnými tribunami, které zde byly do 1. pol. 19. stol. V r. 1884 a poté znovu r. 1936 byl kostelík opraven. V r. 1965 byl prohlášen kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Starobylý románský kostelík z 12. stol. se hřbitovem se nachází na Slovensku v okrese Ilava v Trenčínském kraji, asi 1 km vpravo od cesty ze Sedmerovce do Pruského. Vede k němu poměrně dobrá polní cesta přecházející koleje. Dvakrát ročně se zde konají bohoslužby.
29.8. 2015

historie

Románský kostelík sv. Jana Křtitele byl postaven někdy ve 12. stol., pravděpodobně ještě na starším základě, v dnes již zaniklé osadě Pominovec. Jako jeden z mála románských kostelíků se dodnes zachoval v téměř nezměněné podobě, bez pozdějších přestaveb. Přispěla k tomu skutečnost, že osada Pominovec, ve které stál, zanikla již ve středověku zřejmě kvůli povodni. Podle pověsti se z Pominovce zachránily pouze čtyři rodiny, které založily novou

Luděk Vláči - Zdroj: http://www.treking.cz , http://www.apsida.sk a informační tabule., 23.8. 2015

popis

Menší obdelníková stavba zakončená půlkruhovou apsidou, což je výklenek s oltářem. V přední fasádě je vestavěna čtvercová věž vysoká 14,5 m, na níž se nacházejí sdružená románská okna. V kostelíku se nachází barokní oltář.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko