Filiální kostel sv. Bartoloměje gotického původu z konce 14. stol. vyhořel r. 1817 a současnou pozdně barokní podobu získal při obnově r. 1822. Z původní stavby se zachovalo jen zdivo presbytáře a vítězný oblouk, z vybavení pak pozdně gotická socha sv. Bartoloměje nyní umístěná na hlavním oltáři.
Kostel Volduchy
© Jiří Špaček, 08/2015
Graficke pismenko Obec Volduchy leží asi 3 km severovýchodně od Rokycan a procházejí jí jen silnice III. třídy. Nejbližší železniční zastávka Svojkovice na trati 170 je vzdálena rovněž asi 3 km. Obcí prochází dálková, modře značená turistická trasa od Chrástu do Těškova a vychází odtud červená k severu na vrch Hradiště a k zámku v Březině. Severovýchodně u místní části Habr je u lesního rybníka známá rekreační oblast s autokempem.
26.8. 2015

historie

Obec Volduchy je prvně připomínána r. 1289, nikdy se však nepodařilo uspokojivě vysvětlit původ jejího zvláštního názvu ani důvod, proč má odedávna ve znaku hřeben. Dominantou vsi je malebný kostel sv. Bartoloměje vybudovaný patrně koncem 14. století neznámým stavebníkem. Kostel byl původně gotický, ale slohově snad vycházel již z období románského. Na jeho současné podobě se podepsala pozdně barokní přestavba z poloviny 18. století a především

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4 T-Ž, Academia 1982, a informace obce Volduchy), 26.8. 2015