Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Tantallon
Hrady.cz
Zříceniny hradu na východním pobřeží Skotska. Postaven nejspíše Vilémem, prvním hrabětem z Douglasu, v polovině 14. století. Rodové sídlo červených Douglasů bylo dvakrát obléháno skotským králem. Hrad zanikl po obléhání v roce 1650.
Celkový pohled na hrad od SZ
Graficke pismenko Zříceniny hradu Tantallon stojí na útesu na východním pobřeží Skotska přibližně 35 km severovýchodně od hlavního města Edinburghu. Hrad nechal postavit nejspíše Vilém, první hrabě z Douglasu, jako své rodové sídlo v polovině 14 stol. Vilém zemřel roku 1384 a jeho legitimní syn Jakub zahynul o čtyři roky později v bitvě u Otterburnu. Toho využila Vilémova milenka Margareta z Angusu k tomu, aby dopomohla svému synu Jiřímu, Vilémovu nemanželskému synu, k části panství. Jiří tak založil linii červených Douglasů, která nadále sídlila na Tantallonu. Druhá linie rodu se stala černými Douglasy. Jiřího syn Vilém byl skotským králem Jakubem I. pověřen ...
Pavel Semple: Zdroj: 'Tantallon Castle', Chris Tabraham, Historic Scotland 2007., 23.8. 2015

popis

Hrad byl postaven na skalnaté výspě na pobřeží Severního moře, které jej chránilo ze severní, východní a jižní strany. Pouze na jihozápadě je hradní výspa otevřená do ploché, dnes intenzivně zemědělsky využívané krajiny. K obraně hradu na přístupové straně tak stačilo postavit 4 m silnou štítovou hradbu. Ta přepažila širokou šíji hradní výspy od severního útesu k útesu jižnímu. Na obou koncích byly postaveny mohutné půlkruhové věže, Douglasova

Pavel Semple, 23.8. 2015