Zřícenina pozdně románského opevněného kostela postaveného zřejmě kolem r. 1240. Prvně je zmiňován v r. 1299. Později goticky a renesančně upraven. Kostel fungoval do počátku 19. stol. První rekonstrukce proběhla v r. 1968.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Kostel Všech svatých se nachází asi 100 metrů jihovýchodně za vesnicí Haluzice v okrese Nové Mesto nad Váhom na západním Slovensku. Kostel stojí přímo na okraji 50 m hlubokého kaňonu Haluzická tiesňava. V Beckovském kostele se nachází zřejmě jediná část interiéru ze zdejšího kostelíka. Jedná se o gotickou sochu Madony z konce 15. stol. Asi 1 km jižně od areálu kostelíka je rozhledna Hájnica.
Luděk Vláči - Zdroj: z informační cedule , https://sk.wikipedia.org , www.haluzice.exint.sk, 18.8. 2015

historie

Kostel Všech svatých byl zřejmě postaven v 1. pol. 13. stol., asi někdy kolem roku 1240. Prvně je zmiňován v roce 1299. V tomto období byl dobyt vojsky Matúše Čáka Trenčanského (asi 1260–1321). V 16. století byla prodloužena loď a přistavěna sakristie. Kolem kostela byla postavena obranná zeď se střílnami a věží. Opevněné kostely nebyly v tomto období nijak výjimečné. Pokud nebyl v blízkosti hrad, sloužily jako obranné místo. Často byly jedinou

Luděk Vláčil - Zdroj: z informační cedule , http://www.haluzice.exint.sk, 18.8. 2015

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec