Hrady.cz
Barokní kaple sv. Antonína Paduánského vznikla na někdejší svépravické návsi z iniciativy jezuitů v 1. polovině 18. století. Prošla opravami v letech 1871 a 1928. Dnešní stav je výsledkem celkové rekonstrukce z r. 1992. Kolem prochází naučná stezka.
Svépravická kaple
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Ves Horní Počernice získala svou dnešní rozlohu r. 1943, kdy k ní byly úředním rozhodnutím připojeny sousední vsi Chvaly a Svépravice s osadou Xaverov. O deset let dříve byla připojena ves Čertousy. Sloučení bylo tak důsledné, že nový celek nejen převzal název největší části, tedy Horní Počernice, ale zároveň zanikly samostatné katastry ostatních bývalých vsí a všechny jejich objekty byly přečíslovány jako nová součást katastrálního území Horních Počernic. Nově vytvořený sídelní celek byl r. 1969 povýšen na město, ale již r. 1974 byl připojen k Praze a tvoří východní část jejího okraje. Od r. 2001 je samosprávnou městskou částí s názvem Praha 20. ...
15.8. 2015

historie

Svépravice a sousední Chvaly se po třicetileté válce staly majetkem jezuitů a tvořily od r. 1652 jedno spojené panství. Právě přičiněním jezuitů byla na někdejší svépravické návsi v místě, kde se dnes stýkají ulice Šanovská, Věžická, Dobrošovská a Nad Návsí, vybudována v 1. polovině 18. století kaple zasvěcená sv. Antonínu Paduánskému. Je doloženo, že stála již r. 1750. Byla opravována v letech 1871 a 1928 a v r. 1992 prošla celkovou

Jiří Špaček (s využitím informací Úřadu městské části Praha 20 na tabulích naučné stezky), 15.8. 2015