Novorenes. vila vybudována pro dlouholetého a zasloužilého starostu města Zikmunda Kozelku r. 1894 podle plánů arch. Jana Vejrycha. Chátrající stavba je nyní v majetku města a slouží jako sídlo soukromých firem. Navržena na památkovou ochranu.
Kozelkova vila
Graficke pismenko Město Chlumec nad Cidlinou vzniklo jako podhradí středověkého vodního hradu, který zanikl po požáru r. 1747. Jako osada je zmíněno již r. 1110. Dnes mu vévodí vrcholně barokní zámek Karlova Koruna, který vznikl pro hraběcí rod Kinských v letech 1721-1723 podle projektu slavného Jana Blažeje Santiniho-Aichla.
Městem prochází silnice II/611 z Prahy do Hradce Králové a křižuje ji zde silnice II/327 od Nového Bydžova, která k jihu pokračuje do Týnce nad Labem a ke Kutné Hoře. Na severním okraji města leží nádraží jako rychlíková zastávka na trati 020 z Prahy do Hradce Králové, ze které tu odbočují dvě vedlejší tratě, a to 040 do Staré Paky a Trutnova a lokální trať 062 do Křince. Rovinatá okolní krajina je důvodem, proč se ve městě křižuje několik značených cyklotras.
15.8. 2015

historie

Kozelkova vila v Komenského ulici byla ve své době nejhonosnějším soukromým domem v Chlumci nad Cidlinou a i dnes, byť ve značně dezolátním stavu, patří k působivým siluetám vilové čtvrti severně od centra města. Jejím stavebníkem byl Zikmund Kozelka (1857-1914), původně státní úředník a poté dlouholetý starosta města (1897-1913). V době svého působení se zasloužil o rozvoj Chlumce v mnoha oblastech, v pozdějších letech mu ale téměř všichni

Pavel Vlach (s použitím materiálů TIC Chlumec nad Cidlinou a webových verzí Chlumeckých listů 6/2007, 8/2011, 15.8. 2015

Hradec Králové  (HK)
    Chlumec nad Cidlinou