Moje místa 0
Školní budova v Chlumci nad Cidlinou byla postavena v letech 1898-1899 podle projektu arch. Vratislava Pacovského, areál rozšířen o další budovy do současné podoby v letech 1989-1994. Pomník J. A. Komenského před průčelím pochází z r. 1923.
Severní pohled na školu z Kozelkovy ulice
Graficke pismenko Město Chlumec nad Cidlinou vzniklo jako podhradí středověkého vodního hradu, který zanikl po požáru r. 1747. Jako osada je zmíněno již r. 1110. Dnes mu vévodí vrcholně barokní zámek Karlova Koruna, který vznikl pro hraběcí rod Kinských v letech 1721-1723 podle projektu slavného Jana Blažeje Santiniho-Aichla.
Městem prochází silnice II/611 z Prahy do Hradce Králové a křižuje ji zde silnice II/327 od Nového Bydžova, která k jihu pokračuje do Týnce nad Labem a ke Kutné Hoře. Na severním okraji města leží nádraží jako rychlíková zastávka na trati 020 z Prahy do Hradce Králové, ze které tu odbočují dvě vedlejší tratě, a to 040 do Staré Paky a Trutnova a lokální trať 062 do Křince. Rovinatá okolní krajina je důvodem, proč se ve městě křižuje několik značených cyklotras.
15.8. 2015

historie

Velkorysá stavba základní školy (známé též pod vzletným názvem Palác škol) patřila k nejvýznamnějším projektům čilého urbanistického rozvoje Chlumce nad Cidlinou na přelomu 19. a 20. století a zůstává dodnes také předním pomníkem aktivit tehdejšího starosty Zikmunda Kozelky (1857-1914). O jeho významu svědčí mimo jiné fakt, že hlavní průčelí školy je obráceno do ulice, která dnes nese název Kozelkova. Kozelkův portrét je ostatně umístěn i v

Pavel Vlach (s použitím webu Základní školy Chlumec nad Cidlinou, Města Chlumec nad Cidlinou a knihy Chlumec nad Cidlinou a Chlumecko v proměnách dějin), 15.8. 2015