Pozdně barokní kaple z r. 1773 stojí na sídlišti Nové Sady v Olomouci. Kolem stojí několik barokních soch přemístěných sem z různých částí Olomouce.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Pozdně barokní kaple Neposkvrněného početí Panny Marie z roku 1773 stojí mezi panelovými domy na sídlišti, na rozhraní někdejších obcí Povel a Nové Sady v Olomouci. Kolem kaple stojí několik barokních soch přemístěných sem z různých částí Olomouce. Stojí zde sochy sv. Judy Tadeáše z r. 1728, sv. Šebestiána z r. 1720, sv. Jana Nepomuckého z r. 1728, socha Boha Otce z r. 1751 a podstavec kříže z r. 1832.

historie

Pozdně barokní kaple Neposkvrněného početí Panny Marie byla postavena roku 1773 na návsi obce Povel jako náhrada za původní kapli z roku 1715, která byla zbořena i s částí obce kvůli budování olomoucké pevnosti. Na počátku 19. století byly do kaple instalovány malé varhany, které zde však vydržely pouze třicet let. V roce 1911 byla kaple kompletně zrekonstruována a dostala i nové varhany. V roce 1919 se stal Povel součástí města Olomouce. V 80.

Olomouc  (OL)
    Olomouc-Povel