zámek Velká Střelná

Nová tvrz, Panský dvůr
Bývalý zámeček postaven pány z Vrbna na místě Nové tvrze. V 19. stol. zbořen a přestavěn na Panský dům. V sousedství postaven lovecký zámeček Bores. Vesnice zničena po r. 1945, neboť leží ve vojenském újezdu Libavá. Místo veřejnosti nepřístupno.
Hlavní obrázek místa
Památník zaniklé obce Velká Střelná, za ním na vyvýšenine stával kostel Sv.Mikuláše a někde u něj Nová tvrz, později zaniklý zámek
Graficke pismenko Po zániku Dolní tvrze, stávající východně od bývalé vesnice Velká Střelná, byla vybudována tvrz nová. První písemný záznam o ní pochází z roku 1552 a jejími majiteli byli bratři Pavlátové z Olšan, tehdy jako leníci olomoucké kapituly. Za pánů z Vrbna byla tato tvrz přestavěna na barokní zámeček. Neměl však dlouhého trvání, neboť zchátralou budovu počátkem 19. století majitelé strhli a protější hospodářskou část přebudovali na Panský dům. Pánové z Vrbna si však náhradou postavili opodál lovecký zámek, který později sloužil jako myslivna. Dostal jméno Bores. Později ho využívala čs. armáda. Vesnice Velká Střelná ležela ve vojenském újezdu Libavá ...
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014, 11.8. 2015