Hrady.cz
Kaple zaujala pozici po bývalém hradu, založena r.1728 opatem Robertem II. Sanciusem z premonstrántského kláštera v Olomouci. Později rozšířena. U kaple křížová cesta (1854-J.Vyjídáček) a Lurdská jeskyně. Významné poutní místo kraje.
Pohled na kapli Andělů Strážných
Graficke pismenko R. 1699 koupil ves s bývalým hradem Grünbergem klášter Hradisko u Olomouce. Premonstrátský opat Robert II. Sancius dal pravděpodobně r. 1728 na místě bývalého hradu zbudovat kapli a kopec nazval Kalvárií. Kaple byla r. 1749 rozšířena o boční loď. Při stavbě bylo použito zdiva hradu a ten téměř zmizel z povrchu. Dnes zbyly pouze fragmenty a není možné vůbec určit jeho dispozici. Při cestě k dnešnímu kostelu se nachází Lurdská jeskyně a 14 kapliček křížové cesty z r. 1854. Obrazy na plechu jsou od malíře J. Vyjídáčka. V kapli Andělů Strážných je křtitelnice z konce 18. stol., kartuše s erby nad vchodem z r. 1728, obraz ...
Ivo Rozehnal - Zdroj - Drobné sakrální stavby na Moravě - Prostějovsko / Outrata 2008, 11.8. 2015